Keukenrenovatie | 5 Onmisbare Tips voor het Renoveren van uw Keuken

Keukenrenovatie houdt in dat de keuken, even simpel gezegd, een opknapbeurt krijgt. Soms is een volledig nieuwe keuken namelijk helemaal niet nodig!

Wil je jouw keuken renoveren? Of wil je goed voorbereid aan het proces beginnen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.

In deze blogpost lees je:

Wat keukenrenovatie inhoudt,

Wanneer u het beste voor keukenrenovatie of juist een nieuwe keuken kunt kiezen,

Plus 5 onmisbare tips om veilig en efficiënt uw keuken op te knappen.

Let wel, elke keuken is anders. Heb je twijfels over de beste opties en de verschillende mogelijkheden? Of andere vragen? In dat geval adviseren wij om altijd eerst uw plannen met een ervaren keukenadviseur te bespreken. Zo weet je zeker dat de renovatie tip top verloopt, en jouw keuken weer jaren mee kan

Wat is Keukenrenovatie?

Het renoveren van de keuken is een vrij breed begrip. Je kunt namelijk zo goed als de hele keuken vervangen, of enkel een nieuw keukendeurtje plaatsen. Het is geheel afhankelijk van jouw wensen.

Indien je bij de vastzittende elementen van jouw keuken – zoals het aanrechtblad of een keukenkast – een onderdeel vernieuwd, vervangt, of extra plaatst, ben je de keuken al aan het renoveren.

Keukenrenovatie of een Nieuwe Keuken?

Dit is een veel voorkomende vraag. Het antwoord is volledig afhankelijk van wat je allemaal aan wilt pakken. Vaak is ons advies om de keuken – waar nodig – te renoveren. Zo kan je nog lekker lang genieten van jouw eigen keuken.

Soms is renoveren echter zo ontzettend duur, dat een nieuwe keuken simpelweg goedkoper is.

Waarschijnlijk Keukenrenovatie

Bijvoorbeeld, een paar keukendeurtjes zijn beschadigd, en die wil je graag vervangen. Indien de deurtjes niet meer op voorraad zijn – en, hoe ouder de keuken, hoe groter deze kans – dan kan je nieuwe deurtjes op maat laten maken en deze makkelijk vervangen. Het effect? Jouw keuken lijkt weer als nieuw!

Of heeft u al jarenlang een kunststof aanrechtblad, en begint deze lelijk te worden? Maar is de rest van de keuken nog als nieuw? Je kunt er dan voor kiezen om enkel een nieuw aanrechtblad te laten plaatsen.

Waarschijnlijk een Nieuwe Keuken

Toch is keukenrenovatie niet altijd de beste keuze. Bijvoorbeeld, de keukenrenovatie houdt zowel nieuwe keukendeuren, als een nieuw aanrechtblad, en nieuwe keukenapparatuur in.

Soms is het dan verstandiger om een volledige nieuwe keuken aan te schaffen. Dit is uiteindelijk dan goedkoper dan allerlei losse onderdelen aanschaffen, verwijderen en plaatsen.

Keuken Renoveren? 5 Onmisbare Tips

Met deze 5 tips is het een stuk makkelijker om uw keuken te pimpen. Ook weet je op deze manier zeker dat het hele proces in goede banen wordt geleid!

Tip 1: Besluit wat je aan wil pakken met de keukenrenovatie.

Het klinkt misschien als een inkoppertje, maar toch is dit een zeer belangrijke stap.

Het zou zonde zijn om te besluiten om een volledig nieuw aanrechtblad te laten plaatsen, om dan een jaartje later erachter te komen dat de oven en het linker keukendeurtje eigenlijk ook vervangen moeten worden.

Ga dus goed en grondig de volledige keuken na, zowel de keukenkasten, het aanrechtblad, de keukendeurtjes, de apparatuur, etc. Denk ook aan de kleine details die makkelijk over het hoofd worden gezien, zoals bijvoorbeeld de scharnieren of de grepen.

Tip 2: Bepaal – ongeveer – je budget.

Dit hoeft geen vaste regel te zijn. Het is echter altijd handig om een uitgangspunt te bepalen, om zo ook goed na te kunnen denken over nieuwe keuken apparatuur of de te gebruiken  materialen.

Heb je bijvoorbeeld een wat ruimer budget dan toen je de keuken kocht? Misschien is het dan eindelijk eens tijd voor een composiet aanrechtblad, misschien kan je dan ook gelijk die prachtige Quooker laten plaatsen.

Tip 3: Overleg met een ervaren keukenadviseur.

Een ervaren adviseur kan je goed op weg helpen, bijvoorbeeld bij de keuze keukenrenovatie of een nieuwe keuken. Hij of zij kan beide berekeningen aan je voorleggen, zodat je makkelijker de afweging kunt maken.

Maar de hulp van een expert heeft nog veel meer voordelen. Met jarenlange keukenervaring kunnen zij goed met je meedenken, zodat jullie samen voor een vlekkeloos proces kunt zorgen.

Een renovatie kan namelijk veel werk en daardoor ook wat stress met zich meebrengen. Een objectieve en ervaren blik voorkomt problemen, en zorgt ervoor dat het proces in goede banen wordt geleid.

Tip 4: Kies een ervaren monteur.

Een keukenrenovatie houdt meer in dan enkel het bepalen van de onderdelen die vervangen dienen te worden. De diverse oude onderdelen moeten worden verwijderd, waarna de nieuwe elementen worden geplaatst.

Al met al is het renoveren van de keuken vaak lastiger dan je denkt. Er komt namelijk best wel enige handigheid en expertise bij kijken om een bestaande keuken zodanig op te knappen dat:

Het resultaat mooi is,

De keuken goed wordt afgewerkt,

De aanpassingen vooral goed bij de blijvende onderdelen van de oude keuken passen.

Hoe grondiger de opknapbeurt, hoe meer expertise erbij komt kijken. Voorkom schade of problemen door samen te werken of het volledig uit te besteden aan ervaren keukenmonteurs.

Tip 5: Denk op de lange termijn.

Een keuken renoveren kost geld. Je hebt langer plezier van de investering als je de renovatie voor een langere termijn plant.

Is jouw keuken al heel oud? Dan is een nieuwe keuken misschien toch een betere optie. Je kunt nu namelijk wel wat onderdelen renoveren, maar wat als er na 2-3 jaar andere onderdelen aan de beurt zijn? Dan is nu investeren in een keuken die weer 15 jaar meegaat financiëel gezien de betere keus.

Ga je binnekort verhuizen? Dan is het misschien juist beter om de oude keuken nog even zo te laten, en later te investeren in een nieuwe.

Wacht echter nooit te lang met renoveren. Indien bepaalde onderdelen echt aan vervanging toe zijn, is het belangrijk deze bijtijds te vervangen. Bijvoorbeeld, wanneer een kunststof aanrechtblad scheuren vertoont. Hier kunnen vocht en bacteriën hun vrije gang gaan, wat de hygiëne en de rest van de keuken niet ten goede komt.

Conclusie

Een keuken opknappen kan een flinke klus zijn. Allereerst zal je moeten bepalen of een keukenrenovatie (financiëel) zin heeft, of dat een nieuwe keuken beter in het plaatje past.

Vervolgens is het belangrijk om goed te bepalen wat je exact zou willen renoveren – ook met oog op de lange termijn.

Voorkom problemen: bespreek je plannen met een ervaren keukenadviseur en kies voor een monteur met de nodige expertise.

Klaar Voor de Start?

Kom langs in onze showroom. Wij helpen je natuurlijk graag. Bij ons vindt je een overzicht van de keukenrenovatie mogelijkheden zoals op maat gemaakte keukendeurtjes of losse keukenkasten.

Wil je graag zo snel mogelijk persoonlijk een adviseur spreken? Maak dan een vrijblijvende afspraak bij ons in de showroom of bij je thuis, onze adviseur kan dan direct uw hele keuken nakijken en de wensen met je bespreken.  Wij maken indien gewenst geheel vrijblijvend twee berekeningen voor je. Zo kan je in één oogopslag zien wat het kost om de keuken te renoveren, en wat het zou kosten om een volledige nieuwe keuken te (laten) plaatsen.

Wat kost een nieuwe keuken?

Je speelt al een tijdje met de gedachten. Je zou graag een nieuwe keuken willen, maar wat zijn de kosten van een keuken en hoe kun je bezuinigen zonder te veel van je wensen in te leveren? We hebben alles voor je op een rijtje gezet en we hopen je via deze weg de eerste stappen op weg te helpen richting een prachtige keuken die aan jouw wensen zal voldoen.

Gemiddelde prijs van een keuken

De prijs van je keuken hangt af van je wensen en daarom verschilt de prijs nogal. Voor de gemiddelde huishoudens kost een keuken tussen de 6.000 en 15.000 euro inclusief montage en inbouw apparatuur, maar zoals we al eerder zeiden, de prijs valt of staat met jouw wensen. 

Daarbij is de ene keuken groter van formaat dan de ander. Een grote keuken kost al snel meer dan een kleinere variant, al mis het formaat zeker niet het enige dat bepalend is voor de prijs. Ook het materiaal kan bijvoorbeeld een factor spelen bij de uiteindelijke prijs van de keuken.

Het budget

Bij een nieuwe keuken komt meer kijken dan de aanschaf van de keuken alleen. We hebben het dan over bijvoorbeeld het demonteren en het plaatsen, maar ook over het omleggen van stroom en/of leidingen en de finishing touch zoals bijvoorbeeld het stuken of verven van de ruimte. Van de totale prijs zal ongeveer 20% uit gaan naar deze laatst genoemde dingen (de finishing touch) en 80% naar de keuken zelf. Het is handig om dit in je achterhoofd te houden wanneer je een keuze gaat maken voor een nieuwe keuken. 

Verdeling kosten

Wanneer je een keuken uit zult gaan zoeken is het belangrijk om naast het budget ook na te denken over verschillende dingen zoals:

– Het merk van de keuken

– De soorten kasten en lades

– Welke soorten apparatuur

– Het merk van de apparatuur

– Het soort werkblad 

Ieder van deze factoren heeft invloed op de prijs van jouw keuken. Uiteindelijk is de prijs van de keuken zelf vaak verdeeld in 3 delen: keukenkasten (35%) + apparatuur (45%) + werkblad (20%). Natuurlijk kunnen de percentages een beetje verschillen per keuken, maar dit is een gemiddelde en daarom ook wel een mooie richtlijn. 

De keuken

Je kunt keukens vinden in verschillende prijscategorieën en met verschillende levertijden. Denk bijvoorbeeld na hoe het eruit moet gaan zien en hoe snel je hem nodig zult hebben. Er zijn verschillende modellen keukens leverbaar. Een keuken uit een Duitse fabriek heeft het voordeel dat dat hij lager in prijs is en binnen een korte tijd bij jou in huis zou kunnen staan.

Ook is het natuurlijk mogelijk om een MAATWERK keuken te bestellen precies naar jouw wensen. Dit heeft wel als resultaat dat er langer overheen zal gaan voordat de keuken geleverd zal worden, maar je hebt daardoor meer keuze uit verschillende merken, kleuren, grepen en afwerkingen. De keuze voor zo een keuken is vaak iets kostbaarder en, dus nogmaals, zal wat meer tijd in beslag nemen.

De soorten kasten en lades

Kasten en lades zijn er in vele soorten en maten, maar niet iedere soort kast of la is even duur. Voor dit soort dingen geldt vaak; hoe complexer, hoe duurder. Zo zijn lades duurder dan een simpel kastdeurtje en er zijn ook nog kasten en lades met een luxe binnenzijde, bijvoorbeeld door een praktisch interieur dat mee beweegt met het front of met lades.. Deze zijn weer hoger in de prijs dan de kasten en lades met de standaard varianten.

Wil je wat bezuinigen? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor wat minder luxe varianten kasten en lades of bijvoorbeeld meer kastjes dan lades plaatsen in jouw nieuwe keuken. 

Welke soorten apparatuur en het merk?

De keuze in apparatuur kan zeker het verschil maken in de uiteindelijke prijs van jouw keuken. Dit kan hem bijvoorbeeld zitten in de keuze voor het merk. Het ene merk is kostbaarder dan het andere merk. Al is het ook goed om na te denken over welke apparatuur je precies in jouw keuken zou willen. Wil je een gewone kraan of een kokend waterkraan? Zou je een stoomoven willen en/of een normale oven? Wil je gas of elektrisch koken? En ga zo maar door. Zeker een punt om je eens even goed in te verdiepen en alvast over te denken, om op die manier een idee te krijgen van de kosten.

Het werkblad

Misschien heb je al wel een bepaalde uitstraling in je hoofd? Neem bijvoorbeeld marmer. Een prachtige uitstraling, maar dit soort steen is erg gevoelig. Misschien is het daarom beter om te kiezen voor een materiaal zoals kunststof of composiet met een marmer-look? Er zit prijsverschil in de materialen. Zo is natuursteen het meest kostbaar en kunststof vaak het meest betaalbaar. Weer zo een punt om al eens goed over na te denken, veel informatie over op te zoeken, maar ook boven al je goed over te laten informeren. 

Kijk in het geval van een werkblad niet alleen naar de prijs, maar ook naar hoe onderhoudsvriendelijk het materiaal is. Heeft het materiaal veel zorg nodig? Hoe (vlek)gevoelig is het materiaal en kan het ook tegen een stootje?

Goed advies

Word je tijdens het uitzoeken van de keuken goed geholpen en krijg je hier en daar erg fijn advies? Dan is dit natuurlijk ook wat waard. Het is fijn als erg iemand met je mee aan het denken is over die perfecte indeling van jouw toekomstige keuken.

Wij hopen dat we je een eindje op weg hebben kunnen helpen met de kosten, zo aan de start van de zoektocht naar jouw droomkeuken!

Mocht je op het punt zijn aangekomen dat je graag persoonlijk advies wilt krijgen in dit proces? Dan kun je een afspraak maken om langs te komen bij ons adviescentrum in de binnenstad van Zwolle of wij komen eerst bij u thuis kennis maken en de situatie bekijken. Dan helpen wij je graag met de keuzes.

Team maatwerk keukens Zwolle

 

 

KeukenSpecialist aan Huis / KeukenSpecialist Steenwijk

Korte Baan 6
8331 LA Steenwijk
Telefoon: 0521-242239
E-mail: info@ksah.nl

Openingstijden:

Maandag:   op afspraak
Dinsdag:   op afspraak
Woensdag:  10.00 - 17.00 uur
Donderdag: 10.00 - 17.00 uur
Vrijdag:   10.00 - 17.00 uur
Zaterdag:  10.00 - 17.00 uur
Zondag:    op afspraak


TOP